MENSTRUATIE
De menstruatie is een teken dat je lichaam goed werkt, maar wat gebeurt er nu in je lichaam?
Bij iedere menstruatiecyclus (ongeveer 28 dagen) komt er één eicel tot rijping. Dit rijpen van de eicel zorgt voor de eisprong en daardoor word je ongesteld. Maar tijdens het proces van rijping van de eicel gebeurt er nog van alles in het lichaam, vooral op hormonaal gebied.
De menstruatiecyclus is er natuurlijk uiteindelijk om een zwangerschap op te vangen. Daarom maakt de baarmoederwand zich met behulp van het hormoon oestrogeen klaar voor een innestelling van een eicel. Tot aan de eisprong wordt het baarmoederslijmvlies dik gemaakt zodat een eitje zich daar lekker kan innestelen. Gebeurt dit niet? Dan worden het baarmoederslijmvlies en het eicelletje afgebroken en ontstaat de menstruatie. Dit gebeurt onder leiding van het hormoon progesteron. Deze schommelingen in het oestrogeen en progesteron zorgen voor klachten.
PMS
PMS is het optreden van klachten in de tweede helft van de menstruatiecyclus en die weer verdwijnen aan het begin van de menstruatie. Na een periode van minimaal een week zonder klachten komen de klachten weer terug.
"Enkele dagen tot weken per maand voel ik me als een dweil, en soms een hele boze dweil"
"Ik sleep mezelf door de dag en dat valt niet mee op mijn werk"
"Het voelt alsof ik elk moment uit elkaar kan barsten. Ik heb hoofdpijn, kan me slecht concentreren en blijft het liefst de hele dag in bed. Met vooral zoet eten"