PCOI

Polycysteus ovarium syndroom

Er zijn meerdere vochtblaasjes in de eierstok aanwezig. Daardoor is de rijping van de ei blaasjes verstoord. Veel vrouwen kennen het niet en de essentie van PCOS is dat er zelden of nooit een spontane eisprong optreedt. Het is een verzameling van symptomen waarvan je er minstens twee moet hebben om de diagnose PCOS te krijgen.

De meeste vrouwen ontdekken dat zij PCOS hebben als zij stoppen met de pil vanwege een kinderwens. De cyclus komt dan niet spontaan op gang. Vrouwen die de pil niet gebruiken kunnen het merken aan grote tussenpozen tussen de menstruaties. Voor veel vrouwen is het een zoektocht waar hun klachten vandaan komen. Ook als er geen zwangerschapswens hebt maar wel de verschijnselen van insulineresistentie en PCOS, dan is het bestrijden ervan met voedingsaanpassing ( en supplementen) zeer wenselijk. Vrouwen met PCOS hebben een veel hogere kans op suikerziekte, op zwangerschapssuikerziekte, op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten.

Tijdens het consult zetten we je klachten op een rij, krijg je uitleg over hoe hormonen werken, wat ze met je lichaam doen en welke behandelmogelijkheden er zijn.